Prefabrik ev, genel olarak hazır hâlde bulunan ya da çoğu kısmı hazırlanmış olan evlerin temelidir. Kolayca oluşturulup kullanıma hazır hâle getirilir. Bu tür evler içinde izinler alınması gerekmektedir. Bunun için ilk olarak belediye ve kadastro birimlerine müracaat etmek gerekecektir. Bu yapıların ömürleri genel olarak 50 yıl üzerindedir. Bu süre zarfında alınan izinle kullanıma devam edilmektedir. Özellikle konutun yapılacağı ya da kullanılacağı alanın, konaklama için uygun olduğuna dikkat edilmelidir. Bu alanın konaklama için uygunluğu kontrol edildikten sonra öncelik olarak konum evin alınacağı firmaya ulaştırılır. Bu aşamadan sora belirli bir proje ile istenen ev hazırlanır. Bu evin hazırlanması ile birlikte taşıma işlemi yapılacaktır. Bu süreç belirli adımlarla tamamlanması ve en doğru sonuca ulaşılmalıdır.
Prefabrik Ev İzni Almak İçin Neler Yapılmalı?
Öncelik olarak alınacak izin için olan ve proje mimarlık ofisine götürülmektedir. Mimar belirli bir taslak oluşturduktan sonra size bunu iletecektir. Bu taslakları birlikte belediyeye girmeniz ve burada Fen İşleri Daire Başkanlığına uğramanız gerekir. Bu aşamadan sonra ruhsat verilecektir. Bunun yanında alan köy sınırları içerisinde ise il özel idareden izin alınmalıdır. Bu aşamadan konaklama izni verilmiş olan alanlar tercih edilmelidir. Prefabrik ev modelleri birçok alana kurulabilen ve kolayca montajlanabilen alanlardır. Bu sebeple günümüzde kolayca hazırlanıyor olması daha çok ön plana çıkar. Alınan ruhsatları beraber işlemler başlar. Evin yerleşimi ve kullanıma hazır hâle getirilmesi bu sayede mümkün olacaktır. Herhangi bir alan üzerine kurulacak olan prefabrik evin tüm yalıtımları, izolasyonu ve planlaması yapılmalıdır. Bunun yanında sağlamlık ve dayanıklılık yönünden de üst düzey seviyede yer almalıdır. Bu sayede kullanım ömrü uzayacaktır. Standart bir ev elli yıl kaliteli ve dayanıklı olanları ise yüz yıla kadar kullanılabilir.
Alınan İzin Nasıl Kullanılır?
Belediyeler ve kadastro tarafından verilen izin ile ev yerleşimi ve tesisatları hazırlanabilir. Bu sayede kullanıma uygun ve iyi bir şekilde oluşacak yaşam alanları hazırlanacaktır. Bu evlerin herhangi bir izin alınmadan kurulması yasaktır. Tıpkı normal beton evler gibi izinler alınması gerekmektedir. Mimar çizimleri ve planlaması bulunmayan bir prefabrik ev izin belgesi almayacaktır. Bu sebeple temel olarak bu detaya dikkat edilmelidir. Gelişen teknoloji sayesinde bu tür evlerin tesisatları kolayca çekilmektedir. Çünkü hazırlanan ev modelinde tün sistemler hazır şekilde teslimat sağlanır. Evin hazırlandığı firmadan öncelik olarak alınan belgenin mimarlık şirketine ulaştırılacağı unutulmamalıdır. Yapılacak olan imar çalışmaları, belge toparlama ve izin süreci belirli bir maliyeti beraberinde getirir. Günümüzde orta seviyede yer alan bu maliyet sonunda izin alınabilmektedir. Öncelik olarak proje değerlendirilmeli ve oluşturulan projenin bölge için uygun olup olmadığı kontrol edilmelidir. Uygunluk tespit ini görmeyen projeler onay almayacak ve izin belgesi verilmeyecektir. Bu sebeple bölgeye yakın bir mimarlık ofisiyle görüşülmelidir.
Prefabrik Ev İçin Ruhsat Başvurusu
Prefabrik ev modelleri yapılırken, konumlandırıldığı alanın imara açık olup olmadığı kontrol edilmelidir. Bu alanların uygun olması durumunda ruhsat alınabilir. Arazinin bulunduğu konum ve ulaşımı da önemli bir konudur. Bunun yanında elektrik, su ve doğalgaz gibi temel ihtiyaçların karşılanması adına merkez bölgelere yakın olması önemlidir. Prefabrik evlerin kullanımları kolaydır. Günlerce uğraşılan beton evler yerine, daha sade ve ergonomik yapıda yer almaktadırlar. Hazır ev olarak da görülen bu sistemlerin belediyeler, kadastro birimleri ve Fen İşleri Daire Başkanlığından izinli şekilde kurulması gerekmektedir. Prefabrik evler çeşitli modellerle sunulmakta olup her aile ya da birey istediğini seçebilir. Çeşitli modeller ile çift katlı ve daha fazla odalı evlere sahip olmak mümkündür. Bu durumda ürün kullanımına olan ilgiyi arttırmış durumdadır.
Dubleks Prefabrik Evler
Prefabrik evler farklı boyutta, modelde ve renkte olabilmektedir. Birçoğunda bulunan balkon, bazı modellerine eklenmeye bilir. Bunun yanında oda sayısı her birinde farklı olmaktadır. Dubleks modelleri son derece gösterişli ve kullanıma açıktır. Alınacak olan yapım izninin hemen ardından istenilen bölgeye konumlanır olabilir. Daha sonra ise sistemleri yerleştirilecek olan evin kullanımı son derece etkileyicidir. Günümüzde her ev modeli için farklı proje bu projeler içinse farklı maliyetler ortaya çıkar. Bunun yanında onay süreci de değişiklik gösterebilir. Büyüklük açısından daha üst düzey boyutta yer alan modellerin ortama uygun olup olmadığı incelenmekte ve uygun olmayanlar onaylanmamaktadır. Bazı bölgelerde yer alan imar yasakları ve belirli kurallar mimarlık ofisi tarafından incelenecektir. Prefabrik ev modellerindeki değişiklik insanların bu yönde daha çok ilgilerini yönetmelerine sebebiyet vermiştir. İzin belgeleri ve birtakım detaylı inceleme sonrası oldukça rahat bir oluşuma başlanabilir.
İmar İzni Nedir?
İmar izni belediyeler tarafından yapıların oluşturulmasına izin verilen alanlardır. Bu alanlar üzerine inşa edilecek yapıların boyutları ve katları da belirli kararlarla kısıtlanabilir. Bazı deprem bölgelerinde yapılar için belirli kat sınırları koyulmuştur. Prefabrik ev modelleri de bunlara dâhildir. Yapılacak olan herhangi bir modelin izninin alınırken alanın imara açık olup olmadığına dikkat edilmelidir. Bu sayede belgeleri tamamlamak çok daha kolay bir hâle gelecektir. Prefabrik evlerin gelişmiş olması ve her türlü ihtiyaca karşılık vermesi de yapılma oranlarını arttırmış durumdadır. Günümüzde standart yaşam alanları ve bağ evleri olarak kullanımları mevcuttur. Yapılacak alanın ilçe ya da şehir merkezi olması izin belgelerinin belediyelerden alınacağının göstergesidir. Bunun yanında arsanın köylük bir yerde bulunması izin yerlerini değiştirir. Bunun için il özel idarelere ulaşılmalıdır. Prefabrik ev için alınacak olan belgelerin tam anlamıyla tamamlanması için belirli basamaklar titizlikle takip edilmelidir. Bu sayede en iyi sonuca ulaşılabilir.